HOME  
 KALENDER  
 NIEUWS  
 BISDOM  
 PATRIARCH  
 FOTOGALERIJ  
 ARTIKELEN  
 SOCIAAL  
CONCEPT  


 RECHTEN   
VAN DE MENS   LINKS   
 E-MAIL   RussianRU
NederlansNL
Rondschrijven nr. 23 - Juni 2010.
 

 Beste parochianen en vrienden van de parochie,

Op 27 juni a.s. vieren wij al weer onze laatste Liturgie van dit seizoen. Na de dienst houden wij een moleben met het reisgebed om de Goddelijke bescherming af te smeken tijdens onze reizen en bezigheden deze zomer. Ook dit jaar is het niet mogelijk diensten te houden in de maanden juli en augustus, aangezien ik de meeste tijd afwezig zal zijn.
     Voor de diensten in de zomer verwijzen wij U naar de Nederlandstalige Orthodoxe parochies in de omgeving, het klooster in Asten en de Russische parochies van Rotterdam en Amsterdam, waar de gehele zomer diensten worden gehouden.
     In deze laatstgenoemde Russische parochies kunt U ook op maandag 12 juli, volgens de Juliaanse kalender, het feest van de heilige Apostelen Petrus en Paulus vieren, om daarmee op een zinvolle wijze de Apostelvasten af te sluiten.

Precies op zondag 18 juli valt het zomerfeest van de heilige Sergi van Radonezj, het feest van de heilige Athanasius de Athoniet en de gedachtenis van de heilige grootvorstin Elisabeth, de respectievelijke naamdagen van de rector, vader Sergi, de secretaris van de Parochieraad Afanasi en onze zangeres Elisabeth. Ik nodig ik U van harte uit dit feest te vieren in de kerk van de heilige Alexander Nevsky in Rotterdam, waar ikzelf de dienst zal celebreren.

De eerste dienst na de zomer is op zondag 12 september, het feest van de Hl. Alexander Nevsky. Ook na deze dienst houden wij een moleben, dit keer om Gods genade af te smeken voor een succesvol schooljaar van de kinderen en voor alle volwassenen die in de loop van het jaar nog examens moeten afleggen.

We kunnen ook dit jaar weer terugkijken op mooie diensten op Goede Vrijdag en Pasen. Voor het eerst konden wij de paasmaaltijd niet buiten houden vanwege het slechte weer en zat onze Johannes onder een geimproviseerde tent in de kou het vlees te bereiden, maar dat ongemak werd ruimschoots goedgemaakt door het mooie weer op de zaterdag na Pasen, toen wij ons parochiefeest vierden met een plechtige Paasliturgie met processie. De bisschop was in de Paasweek verhinderd, maar toch mochten wij in het altaar als gasten verwelkomen vader Grigory Krasnotsvetov, diakon Paul Smeets en hypodiakon Herman uit Rotterdam, vader Anton du Pau uit Amsterdam en diakon Philip uit St, Hubert. Zo werd de Paasweek op feestelijke wijze afgesloten en konden wij na de Liturgie in de tuin genieten van het mooie weer en de vele paasgerechten.

In het weekend van 4 t/m 7 juni bezochten wij met een groep van 12 personen het Klooster in Bussy en Othe in Frankrijk voor een korte pelgrimage. De reis er naar toe was lang vanuit Nederland, maar het verblijf in het klooster maakte dat ruimschoots goed. Het klooster in Bussy ademt een ware Russisch-Orthodoxe geest en iedereen, ongeacht zijn achtergrond, voelt zich hier thuis en wordt geinspireerd door de prachtige diensten en het spirituele gezang van de zusters in de nieuwe en inmiddels geheel beschilderde kloosterkerk. Het is een inspirerende ontmoetingsplaats voor zowel diverse generaties van de Russische emigratie, gasten uit de landen van het GOS en Westerse orthodoxen van verschillende jurisdicties. Wij danken de zusters voor hun gastvrijheid en ik hoop dat we van dit bezoek een jaarlijkse traditie kunnen maken.

Zoals ieder jaar vraag ik U de parochie in de zomer niet te vergeten en een bijdrage te storten op onze rekening, omdat onze vaste inkomsten uit de diensten komen te vervallen.

Ik wens U een goede en gezegende vakantieperiode toe en hoop U weer in september in de kerk te ontmoeten,

met Gods zegen,...

Aartspriester Sergi Merks.


Opgenomen in de Orthodoxe Kerk door het Mysterie van de Doop en de Hl. Myronzalving:
    14 maart: Elina Koecharjonok.
    14 april: Pelagia en Maria Krasnov.
    25 april: Iwan Sjamojeni.
    13 juni: Luka en Alexandra Lysenko.

 

«Stichting Orthodox Kerkgebouw Nijmegen»

 Приход Московского Патриархата